Sportlead

Markéta Nausch Sluková

Proč si se rozhodla pro spolupráci s Katkou?

Katku jsme našli na internetu, zaujal nás její mezinárodní přesah, zkušenosti z USA, a také její vlastní zkušenost s vrcholovým tenisem. Hledali jsme někoho, kdo zvládne vést náš tým v angličtině, protože jsme měly trenéra z ciziny a chtěly jsme, aby tam byla i úzká spolupráce s ním. Prvně jsme to šli jen zkusit, potkat se, probrat jaká má kdo očekávání a zjistit, zda jsme na stejné vlně. Všem nám to sedlo, Katčina klidná energie a přístup nám všem rezonoval, a tak jsme se pustili do práce.

Na čem jste společně pracovali v rámci týmu?

Beachvolejbal je hodně specifický svou intenzitou soužití. Často hrajete několik let jen s jedním parťákem, procházíte těžkými momenty a musíte společně najit cestu, jak spolu fungovat a komunikovat na hřišti a mimo něj. Je potřeba si porozumět alespoň natolik, aby vám vaše odlišné povahy a pohledy na jednotlivé situace nestály dlouhodobě v cestě k vytyčenému cíli. Právě na tom jsme pracovali nejvíc.

Jak Tě spolupráce obohatila po individuální stránce?

Moc. Katka mi v mnoha tématech otevřela oči a usměrnila moje očekávání. Ale tak hezky, nenásilně. Navedla mě správným směrem a nechala mě na ten “aha” moment přijít většinou sama. Bavila mě její otevřenost a společné hledání různých cest, ale občas mě jen bez souzení vyslechla a někdy to bylo přesně to, co jsem v tu danou chvíli potřebovala.

Nastal u tebe s poznáním mentálního koučinku a sportovní psychologie nějaký zásadní “aha” moment?

Ano. Bylo jich celkem hodně, ale pro mě asi ten nejmarkantnější bylo poznání, že ačkoliv jsme tam šli prvotně za účelem sladit se v týmu a lépe spolupracovat, tak ta práce začínala a končila vždy u nás jako jednotlivců. Zodpovědnost za svoje chování, přístup, nějakou emoční seberegulaci na hřišti, sebereflexe a disciplinovanost jsme si musely odpracovat každá sama. Až pak bylo možné se bavit o nějakém týmovém sladění a umění si pomoci navzájem.

Druhý aha moment byl i fakt, jak moc je mentální koučink/ trénink běh na dlouhou trať a jak moc disciplíny a trpělivosti vyžaduje, aby to přineslo kýžený efekt. Člověk opravdu musí sám na sobě makat a chtít. Pak je to radost a Katka je pro to ten nejlepší parťák.

Jak se mentální trénink projevil na výsledcích?

Myslím, že nám hodně pomohl s koncentrací na hřišti. Uvědomily jsme si, co je pro nás s ohledem na soustředění užitečné a co ne. V naší nejúspěšnější sezóně byla Katka nedílnou součástí týmu a objela s námi i několik turnajů. Myslím, že si to v roce 2018 vše hezky sedlo dohromady a podařilo se nám zúročit všechny informace a práci, kterou jsme spolu odvedli a podívat se i díky tomu na beachvolejbalový vrchol.