Sportlead

Andrea Vötter

účastnice olympijských her v jízdě na saních

Andreo, proč si rozhodla pro spolupráci s Honzou Procházkou?

Před tím, než jsem začala spolupracovat s Janem jsem měla zkušenosti ze spolupráce s jiným mentálním koučem, se kterým jsem ale nevnímala významný pokrok, proto jsem se spolupráci s prvním mentálním koučem rozhodla přerušit. V mém sportovním životě se však stále objevovalo a přetrvávalo mnoho problémů a já jsem si uvědomila, že bez skutečně dobrého mentálního kouče to nezvládnu. Proto jsem začala spolupráci s Janem.

Jaké byly začátky mentálního tréninku s Honzou?

První rok spolupráce s Janem byl trochu náročný, na začátku jsme se vůbec neznali a vzhledem k mým předchozím zkušenostem s mým bývalým mentálním trenérem chvíli trvalo, než jsem Jana poznala a Jan dokázal rozpustit mé původní pochybnosti o mentálním tréninku.
Na začátku naší spolupráce jsme začali s rozhovory, dotazníky a testy, aby Jan poznal lépe moji osobnost. Jakmile jsem poznala blíže práci Jana, ihned jsem rozpoznala, že se v oblasti sportovního mentálního tréninku opravdu vyzná.


Na čem jste s Honzou především společně pracovali?

Naše spolupráce s Honzou byla velmi intenzivní a trvala téměř dva roky. Naučila jsem se mnoho věcí. Na začátku jsme hlavně pracovali na tom, abych především lépe poznala sama sebe a posílila mé sebevědomí, abych novou sezónu odstartoval sebejistě.

Díky mentálnímu tréninku s Janem se teď dokážu mnohem lépe soustředit na sebe a moje výkony, s tím jsem měla dříve problémy a mnoho věcí mě dříve při závodech rozptylovalo, učili jsme se techniky mindfulness, jak se dostat do „flow“ a vytvořit si kolem sebe „ochrannou stěnu“ na to jsme hodně pracovali, jsem teď díky tomu mnohem mentálně odolnější a nenechám se rozhodit a ovlivnit ostatními. Více se nyní těším na soutěže a věřím, že vše, co jsem se naučila dokážu uplatnit a pořádně to zrealizovat v závodech a samozřejmě uspět.

Jakých nejlepších sportovních výsledků jsi během spolupráce s Honzou dosáhla?

V období, kdy jsem spolupracoval s Janem jsem dosáhla do té doby mých nejlepších výsledků, získala jsem dvě bronzové medaile na mistrovství Evropy, dlouhodobá spolupráce s Janem mi také pomohla v přípravě na olympijské hry 2022 v Pekingu.

Byl pro tebe mentální trénink s Honzou něčím výjimečný?

Mentální trénink s Janem mi pomohl nejen ve sportu, ale i v běžném životě, posílil moje sebevědomí, jdu životem s jinými cíli, soustředím se na sebe a lidi, kteří jsou pro mě důležití.
Jan má podle mě velký potenciál. Neustále se vzdělává a to je zvláště důležité v oblasti mentálního tréninku. Existuje tolik různých variant a každý člověk je jiný a on pomocí různých metod dokáže najít tu pravou pro toho pravého.

Vždy si budu pamatovat 2 Honzovi věty: "Každý člověk je jedinečný, každý je jiný" "Soustřeď se na to, co můžeš ovlivnit a ovládat".